Składniki:
1 margaryna Kasia, 6 jajek, 1,5 szk. cukru, 0,5 opakowania cukru waniliowego, 2 szk. mąki, 1 łyżeczka (taka spora łyżeczka;)) proszku do pieczenia, 3/4 szk. maku suchego, można dodać kilka kropel zapachu migdałowego.
Jak przyrządzić?
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wędrują do małej miseczki, a białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite, wsypujemy pół szklanki cukru i znów chwilę ubijamy (na lśniąca masę). W drugiej misce rozcieramy margarynę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Ciasto jest stosunkowo gęste, więc jeśli są problemy z dalszym ubijaniem, można dodawać po łyżce piany z białek. Gdy masa jest dobrze wymieszana wsypujemy mak, dodajemy olejek migdałowy, a na koniec resztę białek. Blaszkę wykładamy papierem, natłuszczamy np. olejemi przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 st, ok.50 minut. (bez termoobiegu)
Potrzebne przybory:
Mikser, dwie duże miski, jedna mała, łyżka duża i mała, szklanka (250ml), foremka wąska (ja mam taką ok. 13X39cm), papier do pieczenia.
Jak podawać?
Podajemy już chłodne, można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!:)
Uwagi:
Gotowe ma złoty kolor, z wierzchu jest chrupiące, a w środku puszyste i delikatne. Zawsze się udaje i ładnie wyrasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | BlueDream |