Składniki:
30 dag pokruszonych herbatników (najlepsze są te najzwyklejsze i trzeba je przemielić w maszynce do mięsa),
30 dag cukru,
8 łyżek margaryny,
0,5 kg twarogu (śmietankowy lub ten w kubełkach specjalnie do serników),
4 łyżki mąki,
2 jaja,
1 i 1/3 szklanki mleka,
1/2 szklanki soku z cytryny,
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
olejek waniliowy
Jak przyrządzić?
Pokruszone herbatniki (2 łyżki odłożyć do posypania ciasta) wymieszać z łyżką cukru i 4 łyżkami stopionej margaryny i ułożyć w tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wyrównać wierzch. Twaróg utrzeć z 4 łyżkami margaryny, następnie nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać cukier (zostawić 1 łyżkę do przygotowania polewy) wymieszany z mąką. Gdy masa będzie puszysta i będzie miała jednolitą konsystencję, dodać mleko, jajka i sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Masę przełożyć na spód herbatników, wierzch równomiernie posypać pokruszonymi ciastkami. Piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i potem dobrze schłodzić. Szklankę kwaśnej śmietany ubić z łyżką cukru i olejkiem waniliowym. Polać nią schłodzony torcik i wsadzić do lodówki, aż śmietana stężeje.
Uwagi:
Masa serowa jest dość lejąca, tak nawet trochę bardziej niż ciasto naleśnikowe. Gdyby były grudki z margaryny, to proszę się nie przejmować, podczas pieczenia wszystko się ślicznie rozpuści. I to, co jest chyba najtrudniejsze: jeśli dodamy za mało margaryny do herbatników, to będą się rozsypywały, a jak za dużo, to margaryna zacznie wyciekać. Wprawdzie nigdy, jak piekłam, nic takiego się nie przytrafiło, ale lepiej uważać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | średni |
Autor | szurcia |