Składniki:
2 kg ładnych ziemniaków jednakowej wielkości, kostka warzywna, 100 ml wody, 100 g masła prawdziwego plus jeszcze troszkę, dwa duże ząbki czosnku, ewentualnie zioła dla smakoszy (tymianek, majeranek, bazylia)
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki, najlepiej za pomocą tarki z ostrzem do szatkowania albo ostrym nożem i sprawnymi rączkami :) Pierwszy plasterek wykrojony w równiutkie kółeczko kładziemy na środku dna okrągłej głębokiej brytfanki wysmarowanej masłem. Kolejne największe i najładniejsze plasterki układamy na dnie w kwiatuszek, w którym płatki ściśle i równo zachodzą na siebie wokół pierwszego plasterka leżącego na środku i lekko go przykrywają. Naczynie powinno być takiej wielkości, żeby jeden plasterek ziemniaka miał długość promienia brytfanki. Wszystko po to, żeby końcowy efekt był czarujący :) Następnie układamy plasterki ziemniaków wokół obrzeża brytfanki, troszkę zawijając je na dnie na tych, które są już ułożone. Odkładamy taką samą ilość takich samych płatków, którą zużyliśmy na dno, natomiast resztę wrzucamy do środka w sposób dowolny i polewamy rosołkiem z roztopionego masła z kostką warzywną rozpuszczoną w wodzie, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ewentualnie ziołami. Przykrywamy takim samym kwiatuszkiem jak na dnie, z tym że środkowy plasterek jest teraz na wierzchu :) Wierzch przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 90 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, smarujemy masłem wierzch tortu ziemniaczanego. Delikatnie odwracamy brytfankę dnem do góry i wysuwamy torcik na płaską blaszkę. Ukazuje nam się pięknie przyrumieniony kwiatuszek, który również smarujemy masłem wraz z brzegami torciku. Wstawiamy go powtórnie do piecyka na tej blaszce na kolejne 30 min w celu przyrumienienia całości. Torcik jest gotowy, wygląda uroczo i rozpływa się w ustach.
Potrzebne przybory:
brytfanka okrągła i głęgoka, raczej nieduża, płaska blaszka, folia aluminiowa, krajalnica do ziemniaków (taka tarka z szatkownicą ;) albo sprawne rączki, ostry nóż i trochę cierpliwości, praska do czosnku lub inne ulubione narzędzie do tej ulubionej przyprawy ;), rondelek do przygotowania rosołku, piecyk
Jak podawać?
Podajemy pokrojony w rożki, tak samo jak tradycyjny tort.
Uwagi:
Od Twojej wyobraźni zależy efekt końcowy :))) Torcik pasuje do róźnych dań mięsnych, np. pieczeni, wygląda wykwintnie, a przecież to tylko ziemniaki...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnio kaloryczny |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Beata |