Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, kostka margaryny 250 g, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, mus jabłkowy z 1 kg jabłek lub słoik gotowego musu
Jak przyrządzić?
W misce przeciać mąkę, dodać pokrojoną kostkę margaryny, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 żółtka. Z tych składników wyrobić ciasto. Odłożyć kulkę ciasta wielkości mandarynki do zamrażalnika, a resztę rozłożyć cienko na blachę. Na ciasto nałożyć mus jabłkowy, a następnie pianę z 4 białek i cukru - ubitą na sztywno. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec w 160 stopni ok. 50 minut.
Potrzebne przybory:
miska, mikser
Uwagi:
Szarlotka smaczna i mało kaloryczna. Jabłka na mus powinny być kwaśne, najlepiej nadają się renety, ok. 3 kg. Wtedy po ugotowaniu wychodzą 3 słoiki musu. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | GRANIA |