Składniki:
Karkówka ok. 1 kg, śmietana 30% słodka, zupa w proszku cebulowa - najlepiej Knorr, sól do zmiękczania mięsa, pieprz, olej do obsmażenia
Jak przyrządzić?
Kroimy karkówkę jak na kotlety, posypujemy solą zmiękczającą mięsko i oprószamy pieprzem, wkładamy do lodówki na 20 min. Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa karkówkę, obsmażamy mięsko na patelni, a następnie układamy na blaszce. W międzyczasie miksujemy śmietanę z zupą cebulową, smarujemy na wierzchu poukładaną karkówkę i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny (ew. aż się góra zarumieni):) Smacznego!!!
Jak podawać?
Z ziemniakami pieczonymi, ryżem, kaszą jęczmienną, ja ostatnio podawałam z ryżem i warzywami. Bardzo smaczne, polecam:)!!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Zefirka |