Składniki:
3-4 jajka,
mała słodka papryka lub pół większej,
mała cebulka lub 10 cm jasnej części pora,
100 g pieczarek,
100 g ulubionego sera żółtego, polecam ostrzejszy, dojrzały,
odrobina oliwy albo masła do smażenia,
sól do smaku
Jak przyrządzić?
Na oliwie lub maśle podsmaż umyte i pokrojone drobno warzywa. Troszkę się muszą przyrumienić, ale uważaj, żeby nie przypiekły się za mocno. O to nietrudno, bo używamy malutko tłuszczu. Posól. Na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu lub tę samą, ale umytą po przełożeniu usmażonych warzyw nalej rostrzepane i posolone jajka i smaż na średnim ogniu, aż całość prawie się zetnie. Następnie nałóż warzywa na pół omleta, posyp tartym żółtym serem i bardzo ostrożnie zawiń drugą połowę, przykrywając farsz, za pomocą łopatki. Uważaj na spód, żeby nie popękał! Omlet musi być równo złożony i przytrzymany od góry łopatką, żeby ser za bardzo się nie rozpłynął po bokach.Całość jest gotowa, gdy ser się roztopi i jajko dobrze się zetnie (ok. 3 min od położenia warzyw na prawie ściętym jajku). Jedz od razu, póki gorące!!!
Potrzebne przybory:
patelnia, najlepiej teflonowa, drewniana łopatka do przewracania omleta,deska do krojenia warzyw,ostry nóż,ulubione narzędzie do roztrzepywania jaj,naczynko do tejże czynności,talerzyk ciut większy od patelni,sztućce... andenjoy your meal:)
Jak podawać?
Wybierz odpowiedni talerz, który pomieści omleta, zajmie on pół jego powierzchni, na drugiej połowie ułóż sałatkę z pomidorów, posyp cebulką, posól ją, popieprz i zajadaj ze smakiem :)
Uwagi:
Angielska kuchnia pozostawia wiele do życzenia,ale TEN OMLET... mmm, sami się przekonajcie!Doskonale smakuje z sałatką z pomidorów z cebulką, pycha.Jeśli zaprosiłeś/aś kogoś na śniadanko, najlepiej usmaż drugi omlet jednocześnie na drugiej patelni, żeby przyjemność mieć wspólną :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Beata |