Składniki:
2 udka z kurczaka,
1 marchewka,
1 pietruszka,
6-7 cebul,
2 łyżki musztardy węgierskiej,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
kubek kwaśnej śmietany,
gałka muszkatołowa,
tymianek,
biały pieprz,
vegeta,
kilka kromek białego pieczywa na grzanki,
starty ser do posypania grzanek (parmezan ładnie pasuje)
Jak przyrządzić?
Udka, marchewkę i pietruszkę wkładamy do niewielkiej ilości zimnej wody i gotujemy.Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, aż się przyrumieni.Cebulę wrzucamy do garnka z rosołem, całość gotujemy jeszcze ok. 1 godziny. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wody.Wyjmujemy z zupy miękkie mięso, marchewkę i pietruszkę, obieramy mięso z kości i skóry i razem z jarzynami rozdrabniamy widelcem i z powrotem do zupy.Robimy grzanki: chlebek obsmażamy na patelni na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu, posypujemy serem, przykrywamy pokrywką, aż się ser rozpuści (ewentualnie zapiekamy w piekarniku).Doprawiamy zupę do smaku vegetą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem (ja sypię dużo) i musztardą. Smakiem dominującym ma być gałka. Po zahartowaniu łyżką dodajemy do zupy śmietanę.Zupę podajmy w miseczkach, do których tuż przed zjedzeniem wkładamy zapieczoną grzankę.
Uwagi:
Ten smak Was zaskoczy :) To moja ulubiona zupa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | cherryvamp |