Składniki:
Ryż (w torebkach - 2 torebki), oliwa/olej, 30 dag parówek, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów & koncentrat pomidorowy, kostka rosołowa, 50 ml wódki (nieobowiązkowo) ;), przyprawa meksykańska, oregano, zioła prowansalskie, curry, ewentualnie sos jalapeno lub tabasco
Jak przyrządzić?
Wok stawiamy na gaz i lejemy olej/oliwę i dajemy przyprawy. Parówki kroimy w półtalarki, a następnie wrzucamy na wok i smażymy. Kiedy parówki się podsmażą, dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę i pomidory. Koncentrat (mały słoiczek) mieszamy z gorącą wodą (kubek) i dodajemy kostkę rosołową.Wcześniej oczywiście gotujemy wodę na ryż i następnie gotujemy ryż.To co na patelni systematyczne mieszamy i dodajemy koncentrat z kostką. Mieszamy i czekamy, aż troszkę odparuje woda. Gdy ryż się ugotuje, opłukujemy go i odsączamy, a następnie dodajemy do tego co w woku.Podsmażamy/gotujemy jeszcze parę chwil i voila ;-)
Potrzebne przybory:
Wok/duża patelnia, duży garnek, szpatułka
Jak podawać?
Z białym pieczywem lub samą - doskonałe danie główne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2- |
Autor | BladeRunner |