Parówki to czubek góry lodowej. Na czym jeszcze oszukują producenci?

Podrobić można nawet kawę i herbatę.

Parówki już od dawna są przykładem oszustw producentów żywności. Czasem te, które są reklamowane jako cielęce, zawierają drób. Trzeba jednak pamiętać, że prawo nie określa minimalnych wymagań jakościowych dla przetworów mięsnych. To producent na opakowaniu deklaruje skład.

Teoretycznie taka sama wędlina, ale od różnych producentów, może mieć znacząco różny skład. Nie jest to niezgodne z prawem.  Nieprawidłowością będzie jednak, gdy deklaracja producenta nie będzie zgodna z rzeczywistym składem produktu.

Jeśli kupujemy wędlinę paczkowaną, sprawdźmy w tabelce, jaka jest zawartość białka. Powinno go być od kilkunastu do 20 proc. Im więcej białka w wędlinie, tym mniej zafałszowany produkt. Pamiętajmy jednak, że producent dodający w trakcie produkcji białko sojowe, sztucznie podnosi jego zawartość.

Pułapką są też tzw. wędliny wysokowydajne. Producent nasyca je wodą i wypełniaczami zwiększającymi ich masę. Z kilograma mięsa otrzymuje się 1,5 kg wyrobu. Warto więc zwrócić uwagę ile w tzw. wędlin wysokowydajnych jest zagęstników (np. E407, E417, E415), skrobii modyfikowanej i wspomnianego białka sojowego.

Prawdziwa śmietana powinna składać się wyłącznie ze śmietanki. Tymczasem producenci dodają do niej żelatynę wieprzową, mączkę chleba świętojańskiego, pektynę i gumę guar — wszystko jako zagęstniki. W składzie wymieniany bywa także kwas cytrynowy, by uzyskać kwaśny smak.

Nie każdy ciemny chleb jest zdrowy. Ciemny chleb często jest pieczony z białej mąki z dodatkiem słodu jęczmiennego, który nadaje mu ciemniejszy kolor. Najważniejsze składniki w pieczywie to: woda, mąka, drożdże i sól. Każdemu dodatkowemy składnikowi należy się dokładnie przyjrzeć. Czasami są dodawane emulgatory, które posądzane są o działanie rakotwórcze.

Podrobić da się także herbatę. Zamiast kupować tę z danym aromatem, lepiej wydać pieniądze na taką z prawdziwymi owocami. Będzie smaczniej, zdrowiej i taniej.

Źródło: Wiem, co jem/x-news

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jedzenie SZYBKO PSUJE SIĘ w lodówce? Zmień sposób przechowywania Polki wciąż za mało wiedzą o ANTYKONCEPCJI! SZEPTANE MODLITWY i zaklęcia. Tak leczą na polskiej wsi Tatuował ją BYŁY chłopak. Tego nie przewidziała... Obawiasz się ZDRADY? Zgłoś się do TESTERA WIERNOŚCI Nieoceniona broń w walce z wieloma chorobami. Każda matka powinna o tym wiedzieć Smaczne i szybkie PRZEKĄSKI dla niespodziewanych gości Uważaj na MLEKO i nadmiar białka. Wbrew pozorom nie są takie zdrowe Chroni przed osteoporozą i KOBIECYMI nowotworami. Jednak wciąż jemy jej za mało Jego twarz to efekt operacji i kilkudziesięciu zabiegów. Tak wygląda "żywy Ken" Mroczne oblicze ANJI RUBIK w teledysku Black Atlass Kiedy wrócić do ćwiczeń po porodzie? Jest kilka ważnych zasad