Składniki:
ok. 1,5 - 2 kg mięsa mieszanego, w moim przypadku są to zazwyczaj: 4 biodrówki z kurczaka lub 2 udka z kurczaka, dwa filety z kurczaka, 1 skrzydło lub szyjka z indyka (nie za duże), 1 mały kawałek udka lub skrzydła z kaczki , do 30 dag mostku cielęcego, 15 dkg żołądków z kurczaka,
pęczek włoszczyzny razem z kapustą włoską (choć nie musi być), łyżka Vegety, sól, pieprz do smaku,
pół małej cebuli przypalonej na ogniu, woda.:)
Jak przyrządzić?
Mięsko myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ja do tej porcji mięsa używam garnka ok. 5l) i dość szybko doprowadzamy do wrzenia, pamiętając o tym, by wywar nie zagotował się mocno. Zbieramy z wierzchu szumy do czasu aż będzie klarowny, wrzucamy obraną włoszczyznę, cebulę i Vegetę, gotujemy pod przykryciem na maleńkim ogniu (rosół nie może się mocno gotować, gdyż nie będzie klarowny), aż mięso będzie miękkie ok. 2 godziny. Doprawiamy solą, a pieprzem na talerzu.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem nitki lub wstążki lub lanymi kluseczkami.:)
Uwagi:
Banalny przepis na super zupę. Mięso z rosołu można wykorzystać do drugiego dania.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Xareczka |