Składniki:
25 g masła, 50 g drobno posiekanej cebuli, 2,5 łyżki mąki pszennej, 150 ml wytrawnego białego wina, 150 ml bitej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 400 g filetów rybnych (np. flądry), 150 g sera żółtego, zielona bazylia.
Jak przyrządzić?
Roztopić masło na małym ogniu, wrzucić cebulę i dusić ją ok. 2 minuty. Stopniowo dodawać mąkę, białe wino i śmietanę, cały czas mieszając. Sos gotować przez 4 minuty na lekkim ogniu, nadal mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać po wierzchu serem i zapiekać przez 15 minut w temp. 225°C. Potrawę ozdobić, posypując zieloną bazylią.
Jak podawać?
Podawać z gotowanym zielonym groszkiem oraz jasnym pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Arla |