Składniki:
30 dkg miks pozostających w domu wędlin, na które nikt nie ma ochoty, kiełbas ale nieobsuszanych - Czyli co się nawinie. 20 dkg żółtego sera, duży keczup, 5 dużych cebul, 2 papryki świeże - czerwona i żółta, 15 dkg pieczarek, makaron gruby świderki lub inny ale nie muszelki, 3 ogórki konserwowe duże i jeden kiszony.
Jak przyrządzić?
Obrane pieczarki dusimy na małej ilości masełka obficie pieprząc. Pozostałości wędlin kroimy w kostkę i smażymy z cebulą, papryką i ogórkami. Dodajemy uduszone pieczarki. Zalewamy keczupem i smażymy aż nabierze gęstej konsystencji często mieszając. Gotujemy al dente makaron paczka 1/2 kg. Jeszcze gorącą warstwę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, które wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wykładamy zasmażony miks warzywno- wędliniarski. I tak dwie warstwy. Na koniec zasypujemy wszystko startym serem żółtym i zapiekamy przez 25 minut w piekarniku 180*C.
Potrzebne przybory:
Nóż i fantazja.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco. Odgrzewanie w mikrofali lub w piecyku nie wskazane, ze względu na ser, który tworzy skorupę niezbyt apetyczną.
Uwagi:
Danie dla osób nie bojących się nadmiaru kalorii. Ja wcinam wraz z kuflem schłodzonego piwa. Może czasochłonne i niezbyt wytworne, ale za to wkładam co się nawinie i nie mam kłopotu ze starzejącą się wędliną. Najczęściej tnę w kostkę i zamrażam zanim uzbiera się odpowiednia ilość skrawków wędlin.Danie mozliwe w wielu mutacjach wiec powodzenia z kombinowaniem przy garach. Raz dodałem zioła prowansalskie. I wyszła zapiekanka nawinie po prowansalsku ;) Też dobra ale wolę na ostro. Ostrzegam przed mutacją z czerwoną fasolą czyli a'la mexico
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | buszujący w garch |