Składniki:
Wołowina:
2-3 łyżeczki oleju, 700 g duszonych steków, 25 g mąki, 175 g przepołowionych kapeluszy pieczarek, garść posiekanej świeżej szałwii, 1 łyżeczka pureé pomidorowego, 500 ml gorzkiego piwa, 150 ml krwi wołowej, 1 czerwona papryka cienko pokrojona, 100 g sera pleśniowego typu Blue.
Bułeczki:
225 g mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 50 g masła lub twardej margaryny, 75 g rozdrobnionego sera typu Blue.
Jak przyrządzić?
Wołowina:Obtoczyć mięso w mące. Następnie rozgrzać olej na dużej patelni i przesmażyć mięso do zrumienienia. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować grzyby w rondlu, po czym dodać szałwię, pomidory, piwo i krew wołową. Zagotować i przelać do naczynia z mięsem. Rozgrzać piekarnik do 170°C i zapiekać całość przez ok. 1,5 godziny, aż mięso zrobi się miękkie. 15 minut przed końcem pieczenia dodać paprykę i ser. Podawać z bułeczkami serowymi.Bułeczki:Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, wrzucić szczyptę soli. Rozetrzeć w tłuszczu, po czym dodać większość sera, zostawiając niewielką ilość na obłożenie wierzchu bułeczki. Dodać mleko i wymieszać wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto położyć na obsypanej mąką powierzchni i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wyciąć koła o promieniu 5 cm. Ułożyć koła na natłuszczonej blasze, wierzch obłożyć małą ilością sera i piec w piekarniku, uprzednio rozgrzanym do temperatury 220°C, przez 10-12 minut, dopóki bułeczki nie urosną i nie uzyskają złocistego koloru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Arla |