Składniki:
2 duże lub 3 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka, 400 gramów ryżu parabolicznego, 2 duże cebule, 2 duże pomidory, kulka sera mozzarella (125g), koperek zielony (3-4 gałązki), 3 łyżki masła, 1 kieliszek białego wytrawnego wina
bulion (ok. 0,8 litra), przyprawy (sól, pieprz, przyprawa kebab, curry lub kurkuma).
Jak przyrządzić?
Piersi pokroić w drobną kosteczkę, posolić, popieprzyć, obsypać przyprawą kebab i kurkumą (względnie curry). Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle (najlepiej w dużym rondlu), dodać piersi, następnie zalać kieliszkiem białego wina i podsmażyć aż mięsko nabierze białego koloru. Wsypać ryż (surowy), poczekać aż wypije wcześniej powstały sos, dolewać stopniowo bulion. Mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliło. Po około 15 minutach dodać drobno pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), przed ostatnim podlaniem (ok. 0,5 h) dodać posiekany koperek. Kiedy ryż uzyska odpowiednią miękkość i odparuje cała woda, wsypać potartą mozzarellę (koniecznie, istotnie wpływa na smak!). Ot, gotowe.:)
Jak podawać?
Podawać z białym, wytrawnym winkiem.
Uwagi:
Uwagi: kurkuma nie wpływa jakoś specjalnie na smak, sprawia natomiast, że potrawa jest intensywnie żółta.:) Niektórzy używają bulionu z kostki, ja próbowałam na 2 sposoby i uważam, że risotto podlewane czystym rosołem smakuje lepiej.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Marta |