Składniki:
Ciasto:
100 g zimnego masła, 150 g mąki pszennej, 1/2, łyżeczki soli, 1/2 łyżki zimnej wody.
Nadzienie:
350 g pomidorów, pokrojonych na połówki plasterków, 50 g młodej cebulki, pokrojonej w cienkie plasterki, 100 g sera feta odsączonego z zalewy solankowej, 2 jajka, 100 ml słodkiego mleka, 1 czosnek wyciśnięty, 2 łyżeczki oregano.
Do ozdoby:
10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na połówki.
Jak przyrządzić?
Pokroić masło na drobne części i pokruszyć w mące. Dodać sól i zebrać szybko ciasto przy pomocy wody. Ciastem wyłożyć tortownicę - okrągłą foremkę o średnicy ok. 22 cm, wysmarowaną masłem. Foremka powinna być wyłożona ciastem w taki sposób, aby ciasto sięgało tylko do połowy wysokości ścian formy. Foremkę z ciastem nakryć pokrywką i wstawić na pół godziny do lodówki. Nakłuć dno widelcem i piec (pieczenie wstępne) w piecu. Ułożyć pomidory i cebulkę na lekko ostudzonym dnie tarty. Podzielić fetę na 2 porcje. Jedną część pokroić na drobne kawałki, a drugą pokruszyć. Ubić jajka razem z pokruszonym serem, mlekiem, czosnkiem i oregano. Wymieszać resztę sera z masą jajeczną. Wylać masę na „podpieczone” dno tarty. Piec tartę w piecu wg zaleceń.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | Arla |