Składniki:
1,5kg golonki, 4 cebule, 4 papryki, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wódki wytrawnej, 1 łyżeczka imbiru, 2 kostki bulionowe wołowe, 1/2 do 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego (jak kto lubi), 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego.
Jak przyrządzić?
Golonkę umyć, opalić i zapeklować przez 2-3 dni w zalewie soli peklowanej. Następnie umyć i przełożyć do garnka odpowiedniej wielkości. Dodać 2 kostki rosołowe, cukier, wódkę, sos sojowy. Zagotować, zebrać szumowinę. Dodać pokrojone 4 papryki i 4 cebule, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę imbiru. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 1,5 godziny. Następnie wykładamy mięso na talerz i odparowujemy wywar do 1/3 - 1/4 objętości początkowej. Powstały sos ma być ciemnobrązowy, połyskujący.
Uwagi:
Mięso powinno być mięciutkie, czerwonego koloru (cukier) i po wzięciu kęsa do ust być słodkie (cukier), jednak po przełknięciu dawać uczucie palenia w przełyku (pieprz).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mentat |