Ostro na talerzu, pikantnie w łóżku
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuJeżeli uważasz, że w twojej sypialni jest nudno i monotonnie, to może warto sięgnąć po przyprawy i potrawy uznawane za afrodyzjak już od czasów starożytności. Sztukę celebrowania miłości i dodawania jej pikanterii opanowano do perfekcji w Indiach. Jakie są więc hinduskie sposoby na rozbudzanie namiętności w związku?
Imbir
Właściwości imbiru jako jednego z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków znane są od dawna. Wpływa on na wzrost pożądania oraz poprawę sprawności seksualnej. Co więcej, imbir w cudowny sposób pomaga również regenerować zmęczone mięśnie, dzięki czemu podczas namiętnej nocy na pewno nie zabraknie sił rozpalonym kochankom. Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, podpowiada do jakich potraw najlepiej wykorzystać imbir. Jego zdaniem smak imbiru doskonale komponuje się z czosnkiem. Mimo dobrego smaku nie poleca się go jednak kochankom przed namiętną nocą ze względu na specyficzny zapach czosnku, który dość długo się utrzymuje. Inne sprawdzone zestawienia to kurczak w sosie curry, z papryką i chilli, które bardzo często łączy się z imbirem.
Cynamon
Zwolennicy deserów też znajdą coś dla siebie. Pobudzić można się również na słodko. Słodko-korzenny smak i intensywny, przyjemny zapach cynamonu jest powodem dodawania go do wielu ciast, pieczonych jabłek oraz napojów, np. grzańca. Gwarantuje on zwiększenie apetytu nie tylko na szarlotkę z tą przyprawą, ale i na seks. Jego działanie jest w głównej mierze pobudzające, lecz także rozgrzewające i poprawiające apetyt.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa powinna przypaść do gustu każdemu, zarówno zwolennikom smaku słodkiego, jak i ostrego. Gałka jest przyprawą o bardzo silnych właściwościach afrodyzjakalnych. W kuchni wykorzystywana jest jako dodatek do urozmaicenia dań mięsnych czy skorupiaków, które także są afrodyzjakami. Jako składnik potraw gałka zaczęła być wykorzystywana dopiero w XV wieku. Wcześniej jednak stosowano ją jako lek na poprawę trawienia oraz potencję. Nie bez powodu w tamtych czasach przylgnęło do niej określenie „przyprawy kochanków”.
Chili
Ta mała ostra papryczka nie tylko stanowi doskonałe smakowe połączenie z imbirem, ale tak jak on jest kulinarnym afrodyzjakiem pochodzącym z Indii. Chili dodane do potrawy zagwarantuje niezapomniane wrażenia i to nie tylko kulinarne. Jej działanie jest podniecające i stymulujące, a przy tym doskonale rozgrzewające. Właściciel sieci Ganesh zapewnia, że swą rolę doskonale spełni zarówno chilli świeże, jak i suszone czy w postaci zmielonej. Można je także dodawać do sałatek, sosów oraz do wszelkich potraw smażonych czy pieczonych. W każdej kulinarnej kompozycji sprawdza się doskonale, co docenia wielu smakoszy.
To stare, sprawdzone metody rozbudzania wyobraźni kochanków i poprawy ich seksulaności. Aby przeżyć namiętną noc z partnerem, przygotuj orientalne potrawy przyprawione afrodyzjakami, włącz muzykę i zapal kadzidełka. To co działało przed wiekami, na pewno okaże się skuteczne także i dziś.
Źródło: informacja prasowa Robert Siemiński
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze