Składniki:
20 muszli makaronu conchiglioni, 8 plasterków szynki (najlepiej wędzonej), 12 listków bazylii, 2 opakowania serka Toskana, łyżka oliwy, puszka pomidorów bez skórki, 2 ząbki czosnku, łyżka parmezanu.
Jak przyrządzić?
Makaronowe muszle ugotować al dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu (nawet minutę krócej, żeby nie były za miękkie i się nie rozpadały). Serki Toskana przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać. Masą wypełnić każdą muszlę. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy. Pomidory z puszki razem z zalewą przełożyć na patelnię. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Poddusić ok. 5 minut. Zmiksować sos i polać nim muszle. Posypać łyżką parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 20 minut. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać ciepłe, np. z zieloną sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | Arla |