Składniki:
50 g mąki, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych bardzo drobno zmielonych, 200 g cukru, 250 g masła (w temperaturze pokojowej) + 2 łyżki do na-tłuszczenia formy, 4 jajka, 300 – 350 g, czyli 2 – 3 sztuki jabłek lub twardych gruszek (mogą być inne owoce, np. morele, brzoskwinie), 100 g płatków migdałowych (do posypania ciasta).
Jak przyrządzić?
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Migdały zmielić, wymieszać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z jajkami: jajka dodawać pojedynczo i stopniowo miksować na jednolitą masę. Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę. Obrać owoce, wyciąć gniazda, pokroić w cienkie plasterki lub w słupki.Pokrojone owoce można delikatnie wymieszać z ciastem lub układać je na wierzch ciasta już w formie. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika studzić ok. 20 min przed wyjęciem z formy. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Arla |