Składniki:
60 g filetu z indyka, 1 łyżeczka suszonej bazylii i tymianku, szczypta suszonej papryczki chilli, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 100 g liści szpinaku (mogą być też mrożone), 2 opakowania serka Tex-Mex, 4 gotowe tortille, sól, świeżo mielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Indyka umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć ziołami i papryczką, polać łyżką oliwy i odstawić na ok. 10 minut, by mięso nabrało aromatu ziół. Rozgrzać patelnię, położyć indyka i obsmażyć kawałki tak, żeby się ładnie zarumieniły z obu stron. Czosnek obrać i rozdrobnić, zeszklić na patelni na łyżce oliwy. Dodać szpinak i dusić przez ok. 7 minut. Szpinak z czosnkiem zdjąć z patelni i wymieszać z jednym opakowaniem serka Tex-Mex. Serek ten ma już w sobie aromatyczną mieszankę meksykańskich przypraw.Przyprawić solą i pieprzem. Placki tortilli podgrzać z obu stron na suchej patelni lubw kuchence mikrofalowej. Każdy posmarować masą szpinakową, następnie grubą warstwą serka, na koniec położyć kilka kawałków indyka. Tortillę dokładnie zawinąć. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać z sałatką z liści rukoli i botwiny polanej sosem winegret, posypanej prażonym pestkami dynioraz płatkami migdałowymi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Autor | Arla |