Składniki:
10 dag drożdży, 5 jaj, 1 szklanka oleju, 3/4 szk. cukru, 1 szk. mleka, szczypta soli, 5 szklanek mąki, mogą być rodzynki, ew. skórka z pomarańczy (smażona).
Jak przyrządzić?
Rozbełtać widelcem jaja, na to rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, wylać ciepłe (nie gorące, bo się drożdże zaparzą) mleko, sól, olej, na końcu mąka. Wszystko dawać po kolei jak w przepisie, warstwami. Odstawić na 3-4 godziny (aha posypać rodzynkami, przesianymi mąką, aby nie opadły na dno). Po tym czasie wyrobić ręką, ale niedługo, żeby się tylko składniki połączyły, wyłożyć na blaszkę, może być keksówka lub forma na babkę i piec.
Potrzebne przybory:
Widelec, miska, forma do pieczenia.
Uwagi:
Można część ciasta wyłożyć, posypać kakao i troszkę cukru i przykryć drugą częścią; nie ma obawy, zawsze się uda. Jest to bardzo łatwy i prosty przepis, nawet dla początkujących.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | spora |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | babaLina |