Składniki:
Szklanka cukru, cytryna, 4 łyżeczki żelatyny (najlepiej w plastrach lub pektyna), kieliszek (200 ml) wina musującego Martini Asti, 1/2 kg owoców (jagody, porzeczki, maliny, wiśnie).
Jak przyrządzić?
Z cytryny wycisnąć sok. 300 ml wody zagotować z cukrem i sokiem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie z cukrem. Przestudzić, a następnie wlać wino musujące Martini Ast. Na godzinę wstawić do lodówki. Owoce umyć i osączyć. Do miseczek włożyć wybrane owoce, zalać je stygnącą galaretką. Misę wstawić na 4 godziny do lodówki. Miseczki zanurzyć w gorącej wodzie, galaretkę wyłożyć na talerz.
Jak podawać?
W miseczkach lub po wcześniejszym zanurzeniu na chwilę miseczek w gorącej wodzie na talerzu. Można udekorować bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Maciek |