Składniki:
Makaron (taki jaki preferujesz), pieczarki ok. 500g,
śmietana (wystarczą 3 duże łyżki 12 lub 2 - 18% śmietany), sól, pieprz, szczypta oregano oraz jeśli ktoś chce może dodać 2 łyżki białego wina do smaku, choć nie są niezbędne.
Jak przyrządzić?
2 łyżki czubate masła rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy pieczarki, pokrojone w plasterki oczywiście, przykrywamy na 5-7 minut, jak już wypuszczą soki, posypujemy je szczyptą oregano i minimalnie solą, następnie dolewamy 3 łyżki śmietanki 12% lub dwie 18% i mieszamy dokładnie, jak już wszystko dokładnie wymieszamy, sprawdzamy, czy nie brakuje jeszcze troszkę soli i tu możemy wrzucić połowę kostki rosołowej, która nada słonawego dobrego smaku lub po prostu użyć soli i pieprzu do doprawienia, jak już wszystko będzie dostatecznie słone, wrzucamy makaron i mieszamy go z sosem, koniec.
Jak podawać?
Na płaskim talerzu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | domciok13 |