Składniki:
paczka makaronu spaghetti, dwie garści drobno pokrojonej pancetty (raczej niemożliwe do kupienia w Polsce - w ostateczności nada się też boczek), 4 żółtka, 4 łyżki śmietany, ok. 3 garści startego parmezanu, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
MAKARON:
wstaw wodę, wlej do niej około 2 łyżki oliwy z oliwek i wsyp 2 łyżeczki soli. Gdy zawrze, wrzuć makaron. Ugotuj go tak, aby był al dente.
SOS:
dokładnie wymieszaj żółtka w misce. Wsyp parmezan, wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj. Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż boczek/pancettę. Do odcedzonego makaronu wlej 2 łyżki oliwy i, gdy boczek będzie już dobrze wysmażony, wrzuć go na patelnię i wymieszaj. Pozwól mu się podgrzać, po czym wolno wlej żółtka z parmezanem i śmietaną na patelnię, ciągle mieszając. Po ok. 30 sekundach zdejmij z gazu i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Jak podawać?
Ze startym parmezanem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Zuziu |