Składniki:
Opakowanie makaronu spaghetti, 50 dkg mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 5 ząbków czosnku, suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie, oliwa, może być olej ale tracimy wtedy na smaku, 1 puszka pomidorów bez skórki, słoiczek koncentratu pomidorowego gęstego, 1 średnia marchew, 1 korzeń selera, 1 czerwona papryka, 5 pieczarek, kostka rosołowa, szklanka wody, pół kostki masła, kostka sera żółtego może być każdy rodzaj polecam goudę.
Jak przyrządzić?
Na oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i 5 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki. Smażymy aż się zarumieni często mieszając i uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Gdy cebula i czosnek już dojdą, wrzucamy mięso i widelcem rozdrabniamy uważając aby nie powstały grudki mięsne. Smażymy do momentu aż przestanie być surowe, następnie wrzucamy do gara. Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle po czym wrzucamy do gara. Marchew i seler trzemy na tarce o grubych oczkach w plastry, po czym wrzucamy do gara. Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gara. Mieszamy gęstą proporcję, po czym rozdrabiamy kostkę z wodą. Dusimy razem 20 min. podlewając po trochu bulionem. Pomidory w zalewę wlewamy do miksera oraz 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, miksujemy tworząc sosik. Po 20 min. wlewamy sosik do gara, dodajemy ziółek (według smaku), mieszamy wszystko, po czym znowu dusimy 20 min. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, gdy będzie już gotowy, podlewamy go zimną wodą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wrzucamy makaron spaghetti, po czym zalewamy wszystko sosikiem, mieszamy delikatnie. Na tarce trzemy ser, po czym posypujemy, dzięki temu wyjdzie pyszna pierzynka, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 min., makaron wsiąknie aromat i smak.
Jak podawać?
Podałem najsmaczniejszy sposób podania spaghetti, lecz można też klasycznie zalać sosem makaron i posypać na wierzch serek. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | Baryłka |