Składniki:
główka białej kapusty, 1 kg ziemniaków, 2 jaja, sól, pieprz, 20 dag słoniny, 20 dag mięsa mielonego, tłuszcz.
Jak przyrządzić?
Kapustę sparzyć (ja daję 2 łyżki oleju do wody, lepiej się rozdzielają liście), oddzielić liście,ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane, odcisnąć z wody (w woreczku z tetry), dodać przyprawy i cebulę zeszkloną na tłuszczu oraz mięso. Wszystko dobrze wyrobić. Przygotowany farsz nakładać na liście i zawijać jak gołąbki. Układać w garnku, zalać wodą i dusić pod przykryciem. Podawać z sosem grzybowym lub skwarkami.
Potrzebne przybory:
Tarka, duży garnek, woreczek lniany lub tetrowy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | babaLina |