Składniki:
10 plastrów schabu, musztarda meksykańska Kamis, chili w proszku, czosnek granulowany, papryka świeża, ser żółty, bulion w kostkach, woda, olej.
Jak przyrządzić?
Rozbić schab dość mocno. Posmarować każdy plaster połową łyżeczki musztardy meksykańskiej. Zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej do "wchłonięcia" (najlepiej jeden plaster na drugim). Paprykę pociąć na kawałki 2x3 cm. Na każdym plastrze schabu kłaść kawałek papryki i kawałek sera żółtego (taki sam jak papryki). Zawinąć szczelnie (i boki, żeby ser nie wypłynął) i doszczelnić wykałaczkami. Roladki nie muszę być piękne, muszę być szczelne. Dobrze rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni i smażyć roladki, nic nie szkodzi jak się troszeczkę przypalą. Wrzucić je do naczynia żaroodpornego, podlać pół litra wody z rozpuszczoną połową kostki rosołowej, posypać czosnkiem granulowanym i chili i piec w zamkniętym naczyniu 20 minut na 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Wyłowić z bulionu, gotowe!
Potrzebne przybory:
Wykałaczki.
Jak podawać?
Z duszonymi warzywami lub surówką.
Uwagi:
W trakcie pieczenia zwykle wrzucam mrożonkę typu "warzywa na patelnię" i duszę na ostro. Najlepiej smakuje z chińską z Biedronki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | RudeRedhead |