Składniki:
4 szklanki mąki, 7 dag drożdży, 4 całe jajka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Warstwowa drożdżówka bez wyrabiania. Do miski wsypujemy 2 szk. przesianej mąki, posypujemy rozkruszone drożdże, ubijamy całe jajka z 1 szk. cukru i cukrem wanilii. Wylewamy na drożdże, wlewamy na około miski olej, na środek lejemy zimne mleko, to wszystko posypujemy 2 szk. mąki i szczyptą soli. Przykryć ściereczką i kocykiem i odstawić na 2 godziny. Potem wymieszać, położyć na wysmarowaną blaszkę, położyć dowolne owoce i kruszonkę. KRUSZONKA - 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, wrzucić szk. mąki i 3 łyżki cukru. Piec 50 minut. Ja włożyłam zimne ciasto (bez wyrastania) do zimnego piekarnika. BLACHA - duża.
Potrzebne przybory:
Szklanka, miska do wyrabiania i blaszka do pieczenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | DOSIA |