Składniki:
CIASTO: 3 szklanki maki, 1/2 szklanki cukru, 6 żółtek, kostka masła lub margaryny, łyżka śmietany, aromat waniliowy lub cukier waniliowy, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
PIANKA: 6 białek, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
DOWOLNE OWOCE: (mrożone, z kompotu, lub świeże).
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta zagnieść i zamrozić. Ja zawsze robię ciasto na noc i wkładam do zamrażalnika. A białka z jajek od razu wlewam do miski, w której będę je ubijać i też wkładam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam i zamrożone 2/3 ciasta ścieram na tarce na dużych oczkach do tortownicy. Na startym cieście układam gęsto owoce. Ubijam pianę z białek. Cukier dosypuję stopniowo, gdy już piana jest dobrze ubita, a gdy się rozpuści, dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ubijam jeszcze minutę. Ubitą pianę wykładam na owoce i na pianę, ścieram resztę ciasta. Wkładam do piekarnika i piekę 50 minut. Ja najczęściej robię ten placek ze śliwkami z kompotu. Jest naprawdę pyszne i (bez ściemy) zawsze się udało. SMACZNEGO :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BRNTK84 |