Składniki:
ok. pół kg białego sera półtłustego, ale może być chudy (tylko nie twaróg, ma być twardszy, do diety chudy - wiadomo), ok. 6 żółtek, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Utrzeć najlepiej w makutrze ser, dodawać po żółtku, cały czas ucierać, posolić do smaku. Przełożyć do lnianego woreczka, związać na końcu i powiesić najlepiej na słoneczku niech obeschnie. Po paru dniach - gotowy do spożycia, smakuje wybornie. Na Podkarpaciu święci się go we Wielka Sobotę i daje do żuru ze święconką (kroi się go w kostkę). Można zajadać z chlebkiem i bez.
Potrzebne przybory:
Makutra, lniany woreczek, wałek do ucierania.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | babaLina |