Dieta kapuściana
KAROLINA • dawno temuOsiągnięcie i utrzymanie zgrabnej figury jest nie lada wyzwaniem dla osób, które kochają jedzenie. Nawet najtwardszy entuzjasta diet i zdrowego odżywiania nie zawsze potrafi oprzeć się pięknemu zapachowi lub soczystemu widokowi przygotowanych potraw. Rozwiązanie takiej sytuacji może przynieść dieta kapuściana, która opiera się na jedzeniu określonego typu produktów, a nie na męczącej głodówce.
Właściwości kapusty
Kapusta jest popularną rośliną, której zalety odkryli twórcy diety kapuścianej. Warzywo to rośnie w stanie dzikim na dużym obszarze zajmującym powierzchnię okolic od Morza Śródziemnego do Azji, gdzie panuje umiarkowany klimat. Kapusta wykorzystywana jest w wielu kuchniach świata, jednakże posiada oprócz walorów smakowych także szereg wartości odżywczych. Jest ona źródłem wielu niezbędnych składników, jakie powinny obecne być w zdrowej diecie. Należy do nich zaliczyć przede wszystkim budulec kości- wapń, wspomagający mięśnie- magnez, stymulujący pracę tarczycy- jod, a także popularną witaminę C. Obok nich wartościami odżywczymi kapusty są kwas foliowy, który wzmacnia organizm i chroni serce, a także pirydoksyna odpowiedzialna za sprawną przemianę materii. Glukozynolaty, w jakie bogate jest omawiane warzywo przyczynia się do oczyszczania organizmu z wielu szkodliwych substancji. Jedzenie kapusty przez kobiety może prowadzić do zmniejszenia napięcia przedmiesiączkowego i znaczną poprawę stanu skóry.
Dieta Kwaśniewskiego
Dieta kapuściana częstokroć nazywana jest także mianem diety Kwaśniewskiego lub diety prezydenckiej, bowiem to prawdopodobnie dzięki niej była głowa państwa zyskała zgrabną sylwetkę.
Głównym wyznacznikiem omawianej diety jest spożywanie kapusty w różnych postaciach. Przygotowywana jest ona zazwyczaj w postaci zupy. Posiłek ten sporządza się z posiekanej kapusty, która wraz z niewielką ilością papryki i cebuli, powinna być duszona w wodzie. Do otrzymanego wywaru można dodać przyprawy, należy jednak pamiętać o unikaniu soli, jaka zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia pozbycie się zbędnych kilogramów. Ugotowana zupa kapuściana jest podstawowym, lecz nie jedynym posiłkiem, jaki można spożywać w trakcie diety. Pozostałe produkty mają za zadanie uzupełnić organizm w niewystępujące w kapuście wartości odżywcze. Pierwszego dnia dodatkowo można jeść owoce, drugiego warzywa, a trzeciego zarazem jedne jak i drugie. Czwarty dzień to czas, kiedy obok zupy należy jeść banany oraz chudy nabiał. W następnym dniu produkty te należy zamienić na chude mięso, by w kolejnym obok mięsa zjeść warzywa. Ostatni dzień diety-siódmy- przewiduje spożycie niewielkiej ilości produktów skrobiowych. Dieta ta powinna trwać tydzień. Jest to czas, który nie będzie nadmiernie forsował organizmu oraz nie spowoduje, że monotonia jedzenia da we znaki. Nie należy jej przedłużać, a jeść normalnie i strać się ograniczać spożywane kalorie. Należy także pamiętać, że w trakcie jej trwania konieczne jest picie dużej ilości wody niegazowanej. Efekty będą bardziej widoczne jeżeli zmianie jedzenia towarzyszyć będzie zmiana stylu życia na aktywny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze