Składniki:
14 -16 płatów makaronu lasagne ok. 250 g, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 duża cebula, drobno posiekana, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 250 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 -2 łyżki stołowe posiekanych, świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek, 200 g śmietanki, 125 ml mleka, 40 g świeżo utartego parmezanu, 40 g masła.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 minut, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bomblować". Podajemy od razu.
Potrzebne przybory:
Piec, blacha, forma.
Jak podawać?
Pokroić i podać na osobnych talerzach (najlepiej je się to nożem i widelcem).
Uwagi:
Bardzo dobre, mniam :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | alexiu223 |