Sól w diecie
PATRYCJA • dawno temuSól, a raczej sód (składnik soli) w diecie małego dziecka
jest potrzebna do zachowania równowagi zasadowo-kwasowej oraz regulacji
ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. W ten sposób organizm chroni się
przed nadmierną utratą płynów. Wokół ilości spożywanej soli przez najmłodszych
krąży wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają, że kategorycznie nie wolno solić potraw dla
dzieci, inni — nie chcąc demonizować roli soli w organizmie — uważają, że mała
szczypta nie zaszkodzi. Jak to jest? Solić czy nie solić? Dziś rozwiejemy
dylemat dotyczący dosalania potraw dla małych dzieci.
Zapotrzebowanie na sód
Zdaniem dietetyków nie powinno się dodawać soli do potraw
dla dzieci. Ich kubki smakowe nie są przyzwyczajone do smaku słonych potraw,
dlatego nie należy wyrabiać w dzieciach tego nawyku. Zawartość soli w
produktach spożywczych – wędlinach, serach, maśle, pieczywie itp. – dostarcza dziecku
niezbędną dzienną dawkę sodu. Zapotrzebowanie na sód dzieci w wieku 1–5 lat
wynosi ok. 350mg.
Dieta dziecka
Dostarczanie do organizmu maluszka zbyt dużych porcji soli
jest niezdrowe dla nerek. Sól wiąże wodę w organizmie i ją zatrzymuje,
przez co zwiększa się ciśnienie. Ograniczenie spożycia soli jest ważne w profilaktyce
nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.
Przygotowując posiłki dla małego dziecka nie ma problemu z
doprawianiem potrawy, a raczej jej niedoprawianiem. W końcu porcja przeznaczona
jest dla jednej osoby. Nawet jeśli nam się wydaje, że to bezsmakowa papka, to
dziecko nie będzie w ten sposób odbierało pokarmu, bo nie ma do czego porównać niesłonej potrawy. Gdy dziecko podrośnie i zacznie jeść przy jednym stole z
pozostałymi domownikami, warto zminimalizować ilość soli dosypywanej do garnka.
Zdrowiej będzie, gdy każdy doprawi potrawę według własnego uznania u siebie na
talerzu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze