Składniki:
6 białek, 300 g miałkiego cukru, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną), 1 łyżeczka białego octu winnego, 500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy :), owoce sezonowe (maliny, jagody).
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Uwagi:
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lucy |