Biała Pavlova - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

6 białek, 300 g miałkiego cukru, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną), 1 łyżeczka białego octu winnego, 500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy :), owoce sezonowe (maliny, jagody).

Jak przyrządzić?

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Uwagi:

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
AutorLucy

Biała Pavlova: Podobne przepisy

Biała Pavlova: wypróbuj również

Powiązane Tematy