Składniki:
Jeden duży por, 3 jajka, 4 rzodkiewki, majonez (można zastąpić jogurtem naturalnym), sól, pieprz, opcjonalnie (jeśli ktoś lubi) 50 gram wędzonego łososia.
Jak przyrządzić?
Pora obieramy z zewnętrznych liści i odcinamy korzeń. Przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w plasterki. Tak pokrojonego wrzucamy do wrzątku (wszystkie kawałki muszą się całkowicie zanurzyć), co kilka chwil mieszając. Parzymy około 2 minut - jeśli ktoś lubi ostrzejszą sałatkę to krócej, jeśli mniej ostrą to dłużej. Przelewamy przez sitko i odstawiamy żeby ociekł z wody. Gotujemy na twardo 3 jajka, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Myjemy rzodkiewki i również kroimy w niezbyt drobną kostkę. Jeżeli ktoś dodaje łososia - też kroimy w niezbyt drobne kawałki. Dopiero po ostygnięciu pora możemy wymieszać wszystkie składniki, dodając majonez (lub jogurt naturalny) i sól, pieprz do smaku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Paweł |