Składniki:
1 kg jakiejkolwiek ryby (filet), po pół kostki rosołowej (drobiowa, wieprzowa, wołowa), 1 duża cebula, 3-4 papryki (zielona, czerwona, żółta, pomarańczowa), 1 mała ostra papryka (chili), 3-4 pomidory, łyżka mąki, trochę oleju, listek laurowy, pieprz w ziarnkach, przyprawa do ryb (opcjonalnie), papryka ostra, przyprawa chili, czosnek, przecier pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Wlać do dużego garnka 3 litry wody, wrzucić do niej lekko podsmażoną cebulę oraz papryki pokrojone w kostkę oraz pomidory pokrojone jak najdrobniej. Wrzucić po pół kostki rosołowej oraz przyprawy (listek laurowy, pieprz w ziarnkach, czosnek), zagotować. Gotować na średnim ogniu aż zielona papryka będzie miękka. Dodać rybę, zagotować, po ok 5 min. dodawać zasmażkę (ciemno brzozową). Dodać jej tak aż smak się zmieni (nie za dużo!). Następnie dodać resztę przypraw,dodać ok. 2-3 łyżek przecieru pomidorowego. Zagotować. Zupa jest pyszna jak trochę postoi (min. 2 h).
Jak podawać?
W miseczkach lub głębokich talerzach można przybrać natką pietruszki oraz można podawać z grzankami . Smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 36 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Calineczkazbajki |