Składniki:
Składniki na biszkopt:
5 jaj, 1 szk. cukru, 3/4 szk. mąki pszennej, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
2 szk. mleka(1,2l), 4 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe, 25 dkg masła, paczka bezów, 30 dkg krówek.
Jak przyrządzić?
BISZKOPT:
Najpierw pieczemy biszkopt (jasny lub ciemny, jak kto lubi!). Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę. Dodajemy po żółtku, ubijamy powoli dalej. Dodajemy mąkę i proszek, mieszamy na masę. Smarujemy blaszkę masłem. Pieczemy 25-30 min. 200 stopni.
MASA:
Z 2 szk. mleka, 4 łyżek cukru i 2 budyni gotujemy masę budyniową, dodajemy 25 dkg masła (w wersji dla dorosłych można dodać kieliszek spirytusu).Wykładamy nieco ostudzoną masę na biszkopt.
KOŁDERKA:
Bezy kruszymy i sypiemy równo po masie. Rozgrzewamy w garnuszku 10 dkg masła, wrzucamy 30 dkg krówek i 1-2 łyżek mleka, cały czas mieszać na jednolitą masę! Wylewamy jeszcze ciepłą masę na bezy (oczywiście fantazyjnie, we wzorki, tu i tam!). Gotowe! Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | molly |