Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa, 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie oliwnej, śmietana 18%, natka pietruszki, sol, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kroimy polędwicę na 0,5 cm plasterki, wlewamy na wok lub głęboką patelnię oliwę z suszonych pomidorów (nie całą, tyle ile potrzeba do podsmażenia mięsa) wrzucamy polędwiczki, obsmażamy z każdej strony na średnim ogniu, ok. 10 minut, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, nie cały słoik, tak 3/4 i dusimy już na mniejszym ogniu po ok. 5 minutach dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy kolejne 5 minut, na koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki (cały pęczek), mieszamy i zestawiamy z ognia.
Potrzebne przybory:
Wok lub głęboka patelnia.
Jak podawać?
Z ryżem lub kaszą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Marza |