Składniki:
Piersi z kurczaka 2 sztuki lub każde inne mięso typu pierś z indyka, schab, cielęcina, świeży tymianek, musztarda słodka, ocet balsamiczny, świeży czosnek 2 ząbki, łyżeczka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Piersi rozbijamy jak na kotlety. Marynata: 2 łyżki musztardy, czosnek 2 ząbki wyciśnięte, 2 łyżeczki octu balsamicznego, posiekany świeży tymianek, oliwę wymieszać w szklance.Piersi solimy, pieprzymy i smarujemy marynatą z jednej strony, możemy położyć na to plaster chudej szynki lub plaster sera żółtego, ale wtedy już nie będzie dietetyczne) i zawijamy ścisło w roladkę a następnie w folię aluminiową jak cukierki i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 na 20 minut.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, tłuczek.
Jak podawać?
Rolady pokroić w mniejsze roladki, ułożyć ładnie na talerzu, posypać jeszcze odrobiną świeżego tymianku i podawać z ryżem dzikim lub kaszą kuskus.
Uwagi:
Zamkniecie folii musi być na gorze podczas pieczenia, żeby nam sos nie wypłynął.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marza |