Składniki:
6 dużych, równych ziemniaków, 6 dużych pieczarek, (ja pieczarki daję wedle uznania), 1 duża cebula, 10dag wędliny, 15dag żółtego sera, 2 jajka, dwie łyżki śmietany, łyżeczka musztardy, łyżka ketchupu, sól, pieprz, bazylia i oregano.
Jak przyrządzić?
Ziemniakom dokładnie wyszorować skórki i w tych skórkach je ugotować. Bardzo dobrze wystudzone ziemniaki przekroić na pół wzdłuż tak, aby mogły leżeć bez problemu. Pieczarki, wędlinę i cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć. Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków, (oczywiście nie całe, żeby się skórka nie rozwaliła). Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce i dodać do pokrojonego miąższu. Jajka, śmietanę, musztardę i ketchup wlać do miseczki, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, wlać do ziemniaków i sera. Dodać podsmażoną resztę. Dokładnie wymieszać.Uzyskaną masą wypełniać wydrążone miseczki z ziemniaków i ułożyć je na blaszce. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z sosem.Sos:Do miseczki wlewamy: dwie łyżki majonezu, dwie łyżki ketchupu, dwie łyżki śmietany, łyżeczkę musztardy. Do tego płaską łyżeczkę bazylii. Doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać i polewać na ziemniaki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Autor | Margusia |