Składniki:
Makaron penne (pół torebki), pół większej piersi z kurczaka, pół słoiczka suszonych pomidorów, jedna średniej wielkości cukinia, kawałek sera pleśniowego (np. lazur z niebieska pleśnią), oliwa z oliwek (może być też olej z ryżu), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka - połówkę - dzielimy na pół, nacieramy solą i pieprzem - ale nie za dużo, tylko trochę. Na patelni z dobrze rozgrzaną oliwą smażymy dwa kawałki piersi na złoty kolor - na sporym ogniu, nie za długo. Chodzi o to by mięso się zrumieniło z każdej strony i lekko przypiekło. Następnie pierś zdejmujemy z patelni i pieczemy w piekarniku do miękkości - można to zrobić w folii aluminiowej bez dodawania już tłuszczu albo w naczyniu żaroodpornym - lekko skrapiając oliwą. Cukinię kroimy w grubsze plasterki i grillujemy w wysokiej temperaturze - można to zrobić na grillu elektrycznym, patelni grillowej czy grillu w piekarniku - jeśli mamy. Ja robię to np. w tosterze do kanapek - z płytami grillowymi - bo taki tylko mam. Cukinia nie może być długo grillowana, bo zaczyna przywierać. Chodzi o to by lekko się zrumieniła na grillu. Nie solimy jej i nie przyprawiamy, nie podlewamy też ani oliwą ani olejem. Możemy także cukinię lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju - na dużym ogniu, z obu stron - jeśli nie mamy grilla lub nic co może go zastąpić. Też wyjdzie dobra. Ważne żeby jej nie dusić i nie rozgotować ale właśnie podsmażyć tylko. Plastry nie mogą być za cienkie - bo zacznie przywierać!Cukinię zdjąć z grilla i pokroić w długie paseczki, wstążki czy półkola. Gotową upieczoną pierś z kurczaka - pokroić w paski lub plastry cienkie. Na patelnię wlać trochę dobrej oliwy - dobrze rozgrzać. Wrzucić kurczaka, cukinię i pokrojone w paski suszone pomidory ze słoika. Można dodać łyżkę zalewy z pomidorów. Wszystko cały czas mieszając - przewracając smażyć jakieś 4-5 minut na sporym ogniu - krótko. Można doprawić pieprzem i solą - choć proszę pamiętać, że pomidory i zalewa z nich zwykle są dość słone i w zasadzie nie potrzeba już przypraw. Dlatego przed pieczeniem kurczaka także nie warto dużo go solić czy pieprzyć. Poza tym do potrawy dodajemy na talerzu ser pleśniowy, który też jest słony. Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerzach - najlepiej głębszych czy miseczkach - układamy makaron i na to kurczaka z cukinią i pomidorami. Ważne by lekko polać też makaron powstałym na patelni sosem z oliwy i zaprawy z pomidorów i sokami produktów. Ciepłą potrawę posypujemy na talerzach rozkruszonym serem pleśniowym. Można udekorować 2-3 listkami świeżej bazylii - na środku talerza.
Uwagi:
Ważne:1. Na patelnię wlewamy naprawdę bardzo mało oliwy - potrawa nie może z niej pływać, a poza tym cukinia puszcza sok, podobnie jak pomidory z zalewy. Sos powinien się wytworzyć ale nie może wszystko w nim pływać.2. Potrawę w zasadzie tylko obsmażamy na wysokim ogniu - nie dusimy! Cukinia i pomidory nie mogą się rozgotować. Chodzi tylko o połączenie wszystkich składników i wzajemne ich ogrzanie:)Robiłam też wersję iż na końcu na patelnię wrzucam makaron ugotowany i mieszam i obsmażam z wszystkim -2-3 min. I dopiero rozkładanie na talerze i ser pleśniowy. Też tak można.Raz nie mając oliwy z oliwek w domu zrobiłam tą potrawę na oleju z ryżu - tez bardzo ok, choć oliwa z oliwek chyba bardziej pasuje. Zresztą myślę, że na zwykłym oleju też może być.Ser pleśniowy - ja kupuję taki na wagę, najtańszy. Nie musi być jakiś wykwintny. Dobry jest lazur z niebieska pleśnią - ale w zasadzie każdy inny też będzie ok.Pierś z kurczaka można też surową pokroić w paski i usmażyć na patelni - ważne by kawałki były na zewnątrz lekko rumiane. Tez tak robiłam - ale obsmażona na złoto i upieczona jest delikatniejsza i soczysta. Nie można przesadzić z pieczeniem - żeby nie wyszła sucha. Np. świetna wychodzi z rękawa do pieczenia. Ilość składników można zmieniać - w zależności co lubimy bardziej. Nie warto jednak by np. pomidory zdominowały potrawę. Mają być dodatkiem - są dość aromatyczne, słone i nie może ich być bardzo dużo - nawet jak za nimi przepadamy:)Kurczaka także nie może być w potrawie za dużo. Cienkie paski czy plastry na makaronie - zupełnie wystarczą.Potrawa szybka, świetna do białego wina. U mnie smakuje rodzinie, dzieciom i świetna także na romantyczną włoską kolację:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 osoby |
Autor | gerda |