Czerwony ryż z kurczakiem lub kiełbasą

Przepis kulinarny

Składniki:

2 woreczki ryżu, mały słoiczek przecieru pomidorowego, kostka rosołowa, cebula, słodka papryka w proszku, masło, kiełbasa lub pierś z kurczaka, czosnek, majonez, mały jogurt naturalny.

Jak przyrządzić?

Ryż: gotujemy, później przelewamy zimną wodą (żeby się nie skleił). W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kostkę rosołową (nie rozpuszczamy jej w wodzie!), później dodajemy przecier pomidorowy i paprykę. Na końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy (jeśli będzie za jasny możemy dodać więcej papryki).Sos: mały jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu i 2-3 średniej wielkości ząbkami czosnku (rozgniecionymi), dodajemy sól, pieprz i trochę słodkiej papryki w proszku.Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle (zamiast niej można użyć pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka). Doprawiamy według uznania.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek (raczej wysoki, żeby ryż nie wypadł podczas mieszania),łyżka.

Uwagi:

Podajemy na ciepło, polewamy sosem czosnkowym. Można do tego dodać sałatkę ze świeżych warzyw.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćprosty
Porcje4
Autorsmacznego ;)

Czerwony ryż z kurczakiem lub kiełbasą: Podobne przepisy

Czerwony ryż z kurczakiem lub kiełbasą: wypróbuj również

Powiązane Tematy