Składniki:
2 woreczki ryżu, mały słoiczek przecieru pomidorowego, kostka rosołowa, cebula, słodka papryka w proszku, masło, kiełbasa lub pierś z kurczaka, czosnek, majonez, mały jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
Ryż: gotujemy, później przelewamy zimną wodą (żeby się nie skleił). W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kostkę rosołową (nie rozpuszczamy jej w wodzie!), później dodajemy przecier pomidorowy i paprykę. Na końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy (jeśli będzie za jasny możemy dodać więcej papryki).Sos: mały jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu i 2-3 średniej wielkości ząbkami czosnku (rozgniecionymi), dodajemy sól, pieprz i trochę słodkiej papryki w proszku.Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle (zamiast niej można użyć pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka). Doprawiamy według uznania.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek (raczej wysoki, żeby ryż nie wypadł podczas mieszania),łyżka.
Uwagi:
Podajemy na ciepło, polewamy sosem czosnkowym. Można do tego dodać sałatkę ze świeżych warzyw.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | smacznego ;) |