Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti, 3 średnie filety z piersi kurczaka (opcjonalnie-mięso mielone z łopatki), 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, oregano, bazylia (mogą być suszone ale lepiej świeże), oliwa, 1 puszka pomidorów bez skóry, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, 1 średnia marchew, 1 puszka zielonego groszku (może być też mrożony), 2 łodygi selera naciowego, 5 pieczarek (mogą być też grzyby suszone, wcześniej namoczone), ser żółty do posypania wierzchu (może być parmezan albo ser tylżycki o ostrym smaku),
sól,cukier, papryka chili lub pieprz cayenne, Vegeta, pietruszka do ozdoby.
Jak przyrządzić?
Kroimy kurczaka w kostkę (ok 1 cm), podsmażamy na patelni, na oliwie z odrobiną soli i 3 ząbkami czosnku - wyciśnięte przez praskę, dodajemy pokrojoną w pół księżyce cebulę i podsmażamy - przekładamy do sporego gara :)(patelnia nie będzie już nam potrzebna). Do gara rzucamy pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, startą na tarce marchew, pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory z puszki, pół koncentratu pomidorowego i doprawiamy: pozostałym czosnkiem, 2 łyżeczkami oregano i bazylii (1 oregano, 1 bazylii), szczyptę soli oraz szczyptę cukru dla załamania smaku aby sos nie był kwaśny od koncentratu, łyżeczkę Vegety, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne. Dodajemy zielony groszek i dusimy 20 min na średnim ogniu, mieszając kilka razy co jakiś czas aby nie przywarło do dna.Zagotowujemy wodę na makaron,dodajemy szczyptę soli, wkładamy makaron mniej więcej grubość na 2 palce na każdą osobę, gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron i nakładamy na talerze (najlepiej wcześniej lekko podgrzane) w formie "gniazd", makaron obficie polewamy sosem, posypujemy startym serem i posiekaną pietruszką.
Potrzebne przybory:
Patelnia, spory gar ;), drewniana łycha:)
Jak podawać?
Nakładamy makaron na głębsze talerze (wtedy lepiej manewrować widelcem i sos się nie wylewa poza talerz) w formie "gniazd", makaron obficie polewamy kilkoma łyżkami sosu, posypujemy startym serem i posiekaną pietruszką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Autor | Hebron |