Składniki:
Kotlety: schab (dowolna ilość); jajka; musztarda Dijon; przyprawa do mięsa kebab-gyros; przyprawa do mięsa na grilla; panierka pikantna do kurczaka; mąka; bułka tarta; prażona cebulka. Do tego polecam ziemniaczki.
Mizeria: ogórek, śmietana, przyprawa do mizerii.
Jak przyrządzić?
Rozbijamy jajka, dodajemy ok. 2 łyżek musztardy (robiłam na oko - ilość poszczególnych przypraw zależy od ilości robionych kotletów), i mniej więcej po 1 łyżeczce każdej z przypraw (kebab-gyros, do grilla i panierki - jej troszkę mniej niż reszty) - mieszamy. Do bułki tartej dodajemy prażonej cebulki - mieszamy. Kotleciki standardowo rozbijamy (albo cieniutko od razu kroimy) i panierujemy w mące, jajkach z dodatkami i bułce tartej z cebulką - smażymy (najlepiej powoli bo cebulka się za mocno może przypiec). Można też do jajek zamiast musztardy dodać starty ser żółty. Do tego ziemniaczki z wody albo lekko podsmażone i mizeria. Niebo w gębie ;)
Potrzebne przybory:
Mnóstwo talerzy :)
Jak podawać?
Z uśmiechem ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Bestyjka |