Składniki:
Ziemniaki (młode, stare - wszystko jedno), folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie myjemy, tak żeby skórka nadawała się do jedzenia, każdy ziemniak osobno owijamy folią aluminiową (dokładnie!) błyszczącą warstwą do środka. Ziemniaki wrzucamy w węgiel na grillu, pieczemy do miękkości (w zależności od tego, czy ziemniaki są stare czy młode).
Jak podawać?
Z solą, z sosem czosnkowym, z mięsami upieczonymi na grillu.
Uwagi:
Ja używam brykietu, ziemniaczki po prostu kładę pomiędzy węgielki brykietu tak, żeby każdego ziemniaczka dotykał jeden, czy dwa węgielki. Ziemniaki nie muszą być zagrzebane w popiele, temperatura jest wystarczająca do upieczenia. W czasie pieczenia ziemniaków można korzystać z grilla w normalny sposób (pieczenie kiełbasek, czy mięsa).
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | lukaszg |