Składniki:
Słoik kiszonej kapusty, paczka grzybów suszonych, kluski "łazanki", cebula, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Grzyby zamoczyć na noc. Na drugi dzień gotować je na małym ogniu przez godzinę (w osolonej wodzie).Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją w wodzie lub pomoczyć około pół godziny. Następnie gotować w osolonej wodzie około godziny. Odcedzić. Cebulę pokroić i podsmażyć. Dorzucić do niej ugotowane i pokrojone grzyby, dusić razem przez 5 minut. Wrzucić grzyby z cebulą do kapusty, doprawić pieprzem. Jeśli kapusta jest sucha można dodać troszkę oleju.Dusić na małym ogniu przez 10 minut, następnie dodać ugotowane kluski "łazanki" i podusić wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Jak podawać?
Najlepiej smakują na drugi dzień.
Uwagi:
Nie należy mieszać masła i oleju, używać tylko jednego z nich przez cały proces. Nie dodaję mięsa gdyż jestem wegetarianką, a te łazanki są przepyszne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dalva |