Składniki:
6 dużych ziemniaków, 1 kostka twarogu /ok. 250g/, żółty ser /ok. 101 - 150g/, 1 główka czosnku, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki zetrzeć na tarce /najdrobniejsza/, dodać rozkruszony twaróg oraz żółty ser, ale wcześniej zetrzeć go na tarce o grubych oczkach /takich jak na buraczki/,następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,dodać jajko, mąkę, sól i pieprz.
Potrzebne przybory:
Tarka, praska do czosnku, patelnia do smażenia.
Uwagi:
Jeżeli nie macie żółtego sera to nic nie szkodzi. Należy uważać z solą i pieprzem ponieważ czosnek daje ostrość. Mąkę podałam tak na oko. Należy usmażyć placki i zobaczyć czy nie należy dodać mąki. Placki powinny być miękkie i lekko ciągnące /to przez ser żółty i twaróg/.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Piter_mol |