Składniki:
1/2 kg mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 3/4 kostki drożdży, sól, pieprz, 70 dag pieczarek, cebula, oregano, keczup, ser żółty w plastrach.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę zagniatamy z drożdżami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy olej i troszkę soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. (ja nalewam do zlewozmywaka trochę ciepłej wody i wstawiam naczynie z ciastem... szybciej rośnie. W tym czasie kroimy cienko pieczarki i razem z cebulką dusimy na patelni... odsączamy z sosu własnego i studzimy. Wyrośnięte ciasto rozcieramy dłońmi na płaskiej blasze z piekarnika, uprzednio posmarowanej tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy lekko keczupem i posypujemy oregano. Nakładamy równomiernie pieczarki, a na wierzch kładziemy ser w plastrach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150stopni) i pieczemy 30 min.
Potrzebne przybory:
Miska, patelnia, blaszka.
Jak podawać?
Najlepiej z zimnym piwem!;)
Uwagi:
Wiem, że każdy ma swoje ulubione dodatki do pizzy, więc śmiało może eksperymentować. Zaletą tej pizzy jest jej prostota i cudowne ciasto drożdżowe, jeśli naturalnie lubicie pizze na grubym cieście;)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Basia |