Składniki:
1,3 kg truskawek,
1 szklanka cukru,
0,8 litra śmietany kremówki,
0,5 szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody,
sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Truskawki zagotować i przetrzeć przez sito. Potrzebny jest litr truskawkowego musu, czyli mniej więcej 1,3 kg truskawek.
Śmietanę kremówkę ubić i dodać cukier puder. Dobrze wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. A po jej wystudzeniu wymieszać z musem truskawkowym i większą częścią ubitej śmietany. Resztę śmietany zostawić do dekoracji.
Pokroić kilka truskawek na drobne cząstki, wsypać do pucharka, a następnie zalać masą truskawkową. Wstawić do lodówki na około 7 godzin, aż pianka stężeje.
Po wyjęciu ozdobić bitą śmietaną, truskawkami, utartą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub listkiem mięty, według uznania.
Jak podawać?
Podawać tuż po wyjęciu z lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 14 zł |