Składniki:
3 kwaśne jabłka(najlepiej szara reneta), 2 jajka, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2,5 łyżki kakao, goździki, 1/2 szklanki oleju, cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w paski grubości 0,5 - 1 cm. Jeśli mamy słodkie jabłka, możemy je skropić sokiem z cytryny.Jajka wbić do garnuszka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, odrobinę mleka i zmiksować. Dodawać stopniowo resztę mleka, miksować. Dodać kakao i świeżo zmielone goździki, zmiksować. Na koniec dodać olej i ponownie zmiksować. Wylać na dużą tortownicę (nie trzeba jej niczym smarować) i na wierzchu układać jabłka, nie żałować:). Piec w temperaturze 175-200 stopni, aż ciasto nie będzie się przyklejać do wykałaczki. W moim piekarniku, bez termoobiegu zajmuje mi to 1,5h. (ciasto należy piec na wolnym ogniu, jabłka muszą się upiec, w przeciwnym razie będziemy mieli spalone brzegi i surowy środek). Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Mikser, tortownica, piekarnik też się przydaje:)
Uwagi:
Naprawdę łatwe i niewymagające ciasto, składniki do jego zrobienia są zawsze w domu:) Można też zrobić wersję bez jabłek, wówczas skraca się czas pieczenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Bubeczka |